KANSER OVARI DAN WANITA

5:39 PM Unknown 0 Comments

OVARI
Ovari adalah organ bersaiz kacang almond yang berfungsi untuk menghasilkan ovum serta hormon estrogen dan progestron. Ovari adalah organ yang sangat penting dalam menentukan kesuburan wanita.

Cyst Ovary.
Ianya adalah kantung yang mengandungi cecair dan boleh berlaku sama ada di dalam ovari atau melekat pada ovari. Ianya bukan kanser. Ianya selalu terjadi pada umur selepas wanita mendapat haid hingga sebelum menopaus.

Bagaimana untuk mengesan: Kebanyakan cyst akan muncul dan pulih dengan sendiri tanpa disedari oleh wanita tersebut. Akan tetapi, jika wanita tersebut mengalami kesakitan dan ketidakselesaan di kawasan pelvic, ujian ultrasound akan dilakukan untuk mengenalpasti kewujudan cyst atau tidak.

Rawatan: Wanita yang didiagnos mengalami ovari cyst tetapi tidak mengganggu kesuburan tidak memerlukan rawatan. Doktor hanya akan memantau keadaan cyst tersebut pada setiap kitaran haid sama ada ianya mengecut atau tidak. Cyst yang mengganggu sistem peranakan dan tahap kesuburan wanita akan dirujuk kepada pakar-pakar tertentu untuk rawatan lanjut.Kanser Ovari.

Ianya dalah ketumbuhan tidak normal pada sel-sel ovari dan tisu-tisu sekeliling ovari. Kanser ovari selalunya berlaku pada wanita yang berumur 50an ke atas. Wanita juga mempunyai risiko yang lebih tinggi sekiranya mempunyai masalah seperti faktor keluarga, masalah ketidaksuburan dan menggunakan ubatan untuk subur.


Bagaimana untuk mengesan: Kanser ovari ini selalunya tidak mempunyai apa-apa simptom di peringkat awal. Oleh itu, semasa dikesan selalunya kanser sudah merebak ke tisu-tisu sekeliling. Adalah amat penting untuk wanita mengadakan pemeriksaan ginekologi secara rutin agar sel-sel kanser dapat dikesan dari peringkat awal lagi. Wanita juga harus mendapatkan pemeriksaan doktor sekiranya mempunyai simptom-simptom seperti sakit dan tidak selesa di bahagian pelvic, sebarang ketulan yang mencurigakan di bahagian abdomen dan pelvic atau mendapati bahagian tersebut membesar, terdapat perubahan pada sistem pembuangan urin dan najis dan perubahan ketara pada kitaran haid. Pemeriksaan ultrasound dapat memastikan sekiranya terdapat ketumbuhan tidak normal.

Rawatan: Surgeri atau pembedahan adalah pilihan utama. Jika kanser ovari dapat dikesan pada peringkat awal, hanya bahagian ovari yang terlibat akan dibuang. Akan tetapi di dalam kebanyakan kes, ovari, tiub fallopia, uterus dan tisu-tisu sekeliling yang terlibat dan harus dibuang. Oleh itu sangat penting bagi wanita melakukan pemeriksaan secara berkala agar dapat dikesan pada peringkat awal dan rawatan adalah lebih berkesan. Selepas pembedahan dilakukan, radioterapi atau kemoterapidiperlukan untuk membuang sel-sel kanser yang tertinggal.
Rawatan alternatif untuk ovarian cyst.Juga mempunyai banyak kebaikan lain.

Anda boleh mengambil cara alternatif bagi merawat cyst dengan mengamalkan supplement semulajadi. GLA Shaklee dapat membantu masaalah hormon sekaligus dapat mengecutkan cyst. GLA merupakan sejenis asid lemak Omega-6 yang digunakan oleh badan kita untuk membentuk prostaglandin – bahan berkesan berupa hormon yang membantu badan mengawalatur proses badan yang normal. Minyak benih bunga matahari adalah satu lagi sumber asid lemak Omega-6. Ia mengandungi vitamin E yang membantu melindungi dinding arteri dan menyokong sistem imun dengan memelihara integriti sel. 

ANTARA TESTIMONI YANG BERJAYAAnda boleh membeli GLA SHAKLEE anda di sini
KLIK DI SINI UNTUK MEMBELI GLA SHAKLEE DI ESELL SECARA TERUS

0 comments: